Počet položek: 0 0,- Kč
Postele
Rošty
Matrace
Polštáře a lůžkoviny
Nábytek
Sklopné postele
Spací patra
Vestavěné skříně
Doplňky
Akce
Slevy až 50% - výprodej

Poloha těla při spánku

Jaká by měla být správná poloha těla při spánku?

Odpočinek je důležitým parametrem při odstraňování problémů se zády. Správná poloha těla při spánku zmenší tlak v meziobratlových ploténkách a sníží svalové napětí v zádech. Ploténky tak mohou nasávat tekutiny a obnovit svoji funkci tlumičů otřesů a šoků během denní zátěže.
 
Ležení je poloha těla, kterou zaujímáme asi třetinu svého života. Proto je velmi důležité, jakou matraci zvolíme. Ranní bolesti v zádech a ztuhlost některých částí těla totiž vypovídá o tom, jak vhodná je naše matrace pro naše tělo a jakou polohu těla při spánku po většinu noci  zaujímáme.
 
Každý má svoji oblíbenou polohu těla při usínání, ta se ale ve spánku mění. Podle průzkumu spánku je dokázáno, že se zdravý, dospělý člověk přetočí za jednu noc až 45 krát!
Jestliže bude váha těla jen 50 kg, znamená to, že naše tělo musí 45 x za noc tuto váhu přesunout do jiné polohy. Vydaná energie nám potom zcela jistě bude někde scházet.
 
Pro zajištění správné polohy těla při spánku je tedy důležité správný výběr matrace, tak aby její konstrukce co možná nejefektivněji dokázala zachytit naše tělo v přirozené optimální poloze bez rušivých podnětů.
 
A jaká je tedy optimální poloha těla při spánku?
  • Spaní na zádech je nejlepší polohou těla při spánku. Jedná se o polohu s nejmenším tlakem na meziobratlové ploténky. Váha těla se rozprostře na celou plochu matrace, jde tedy o polohu velmi stabilní. Při výběru matrace dbáme, aby nám matrace při poloze na zádech ideálně vyplnila a podepřela bederní část zad. Nevýhodou této polohy je časté chrápání. To může častečně eliminovat dobře zvolený ergonomicky tvarovaný polštář.
  • Spaní na boku je nejvíce používaná poloha při spánku. Páteř by ale měla být ve vodorovné poloze, bez nepřirozených zakřivení. Tím je tlak na meziobratlové ploténky minimální a prokrvení okolních tkání optimální. Nutno dbát na to, aby byla bederní část páteře vždy dobře podepřena lehací plochou matrace.
    Musí se zabránit, aby se lumbální část páteře prohnula směrem dolů, nebo nahoru. Je třeba brát i v patrnost šířku těla v oblasti boků a ramenou a správně podepřít i oblast krční páteře vhodným ergonomicky tvarovaným polštářem, nejlépe z viscoelastické pěny.
    V případě skrčení obou dolních končetin je poloha na boku velmi stabilní, dává pocit bezpečí, srovnatelné s polohou plodu v děloze. Kolena se nesmí k tělu přitáhnout příliš silně, jinak se sníží prokrvení v kolenních kloubech a zvýší tlak v kolenních vazech. Vyhnout bychom se měli i poloze na boku s rukou položenou za zády, protože dochází k nepřirozenému tlaku na ramenní kloub, což může mít za následek i vznik zánětů ramenních kloubů.
     
  • Poloha na břiše je nejméně vhodnou polohou těla při spánku, před kterou všichni lékaři varují. Hlava musí totiž při této poloze být otočena na bok, abychom vůbec mohli dýchat, což způsobí nepřirozenou rotaci krčních svalů a bolesti v zátylku. Poloha na břiše rovněž vede k podkládání hlavy rukou a tedy k namáhání ramenních kloubů a následným zánětům a artrózám. Pro lidi spící v poloze na břiše jsou příznačné ranní bolesti v důsledku přetížení facetových kloubů. Pro snížení obtíží byl vyvinut speciální polštář pro spaní na břiše. Pokud patříte do této kategorie, naučte se co nejdříve spát alespoň na boku. Pro tuto  změnu Vám pomůže správná volba matrace nejlépe z visco pěny.

vlozit komentar

Jméno
Email ( email neni zverejnen )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace