Počet položek: 0 0,- Kč
Postele
Rošty
Matrace
Polštáře a lůžkoviny
Nábytek
Sklopné postele
Spací patra
Vestavěné skříně
Doplňky
Akce
Slevy až 50% - výprodej

MATRACE

Jaká by měla být správná MATRACE?

Matrace musí být elastická a musí umět rozprostřít tlak těla na co největší plochu, aby nedocházelo ke svalovému napětí a poruchám krevního oběhu.

Matrace musí být dostatečně rovná, aby tělo podepřela a pružná, aby se při otáčení přizpůsobovala křivkám těla. Matrace by měla maximálně regulovat odvod nadbytečného tepla, vlhkosti a umožnit dostatečnou prodyšností přísun vzduchu k tělu, aby nedocházelo k proleženinám.

Při výběru matrace bychom proto měli zvážit její tuhost, případnou pružnost. Jednoduchou metodou, jak zjistit ideální pružnost a flexibilitu matrace, je volným pádem (z výšky cca 2m) spuštěná kulička z myši počítače na ložnou plochu matrace.
 
Z pružinové matrace kulička odskočí jiným směrem. Pružiny totiž působí protitlakem, a proto je třeba brát v úvahu polohu na boku a tlak vyvolávaný pružinou ve směru proti jinak nechráněným velkým kloubům ramenním, kyčelním a kolenním.
 
Kulička spuštěná na matraci vyrobenou ze studené pěny asi 4-5krát skočí v jednom směru až do úplného zastavení. To znamená, že studená pěna je pružná, na naše tělo však již příliš velký protitlak nevyvíjí. V současné době vyráběné studené pěny jsou u některých výrobců dostatečnou zárukou kvalitního uložení našeho těla, kdy páteř bude v optimální poloze a klouby přitom nebudou zbytečně namáhány.
Zde je jen potřeba vybrat správnou tuhost matrace tak, aby se nám leželo pohodlně.
 
Na matraci, která je vyrobená v kombinaci studené pěny a viscoelastického materiálu, tzv. líné pěny, kulička poskočí maximálně 2krát a zastaví se. U velmi kvalitních viscoelastických pěn se kulička zastaví prakticky okamžitě. Tyto pěny totiž dokáží tlak vyvolaný naším tělem zcela pohltit. To znamená, že naše tělo je ideálně podepřeno v každém bodě, aniž by na něj cokoliv tlačilo, rušilo spánek a nutilo nás se v noci otáčet. Je dokázáno, že matrace v které je použitaviscoelastická pěna sníží otáčení těla v noci až o 80%. To znamená, že namísto 45krát za noc se otočíme jen asi 9 až 10krát. Spánek je tedy podstatně klidnější a tělo má možnost úplné relaxace a regenerace.
 
Za základní východisko platí, že lůžko by mělo být takové, aby člověk ráno vstával bez bolestí a během dne se cítil dobře. Při výběru správné matrace však platí jedno velmi důležité pravidlo:
„Levně koupeno, dvakrát placeno,“ to zde platí více než kde jinde. Podruhé totiž zaplatíme tím nejcennějším, co máme, vlastním zdravím.

vlozit komentar

Jméno
Email ( email neni zverejnen )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace