Počet položek: 0 0,- Kč
Postele
Rošty
Matrace
Polštáře a lůžkoviny
Nábytek
Sklopné postele
Spací patra
Vestavěné skříně
Doplňky
Akce
Slevy až 50% - výprodej

Co je spánek ?

Co je spánek a co se s námi během spánku děje?

Klidný a ničím nerušený spánek není pro každého moderního člověka úplnou samozřejmostí.
Jen velmi malé procento lidí lehá večer do postele s klidem, upadne do hlubokého spánku a ráno po 7-8hodinách se probouzí odpočato. Nespavostí trpí velké procento lidí. Místo kvalitního spánku a tím regenerace organismuse lidé převalují na lůžku a nad ránem těžko usínají, aby se vzápětí probudili nevyspaní.
Na spánek působí celá řada faktorů, které jej ovlivňují, a ne vždy ku prospěchu věci. Celou řadu jich ale můžeme ovlivnit sami.
 
V posledních čtyřiceti letech bylo učiněno hodně výzkumů týkajících se spánku a jeho poruch. Spánek není jen neměnný stav bezvědomí. Jsou obecně známy fáze spánku, ve kterých se během noci ocitáme. Při některých dochází k regeneraci mozku, při jiných k regeneraci těla, látkové výměně a obnově buněk. Spánek probíhá v celkem pravidelných cyklech. Během osmihodinového spánku proděláme pět těchto cyklů. Velmi důležité jsou následující dva: Non REM spánek (hluboký spánek), při němž dochází k regeneraci těla a REM spánek (charakterizovaný rychlými pohyby očních víček), regenerující mozkové buňky.
Tyto fáze se během noci střídají v pravidelných cyklech (5-6krát), čím blíže ránu jsme, tím delší je fáze REM a kratší fáze Non REM. Ve fázi REM se nám zdají sny. Ty, které se zdají nad ránem, si lépe pamatujeme, protože fáze nad ránem je nejdelší. Je-li však během noci naše tělo jakkoliv rušeno, a to zejména ve fázi REM, toto vyrušení náš mozek registruje, nedojde k regeneraci a výsledkem jsou ranní bolesti a ospalost.

vlozit komentar

Jméno
Email ( email neni zverejnen )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace