Počet položek: 0 0,- Kč
Postele
Rošty
Matrace
Polštáře a lůžkoviny
Nábytek
Sklopné postele
Spací patra
Vestavěné skříně
Doplňky
Akce
Slevy až 50% - výprodej

10. OTÁZEK A RAD při výběru MATRACE

Stále nejste rozhodnuti pro jakou matraci se rozhodnout, nevadí. Položte si následující otázky a pak nás nejlépe navštivte náš showroom zdravého spaní - SPANÍČKO® Jihlava, kde Vám rádi poradíme.

10. OTÁZEK A RAD při výběru MATRACE

 

1. Jaké mám dosavadní zkušenosti?

Jaké vlastnosti má Vaše současná matrace, je tuhá, středně tuhá, měkká nebo příliš měkká? Chtěli by jste tuhost změnit? Co vám u předchozí matrace nejvíce vadilo?

 

2. Jaký rošt zvolit?

Jakou podložku máte nyní pod matrací? Rošt laťkový, desku s perforací, lamelový či segmentový rošt? Uvažujete o koupi nového roštu? Při volbě správné podložky pod matraci platí:

laťkový rošt, deska s perforací– tato podložka je vhodná pro matrace pěnové - studená pěna, studená pěna s viscopěnou, matrace pružinové a lamelové. Výška matrace by měla být min.14cm, záleží však na tuhosti matrace a na váze spáče. Tento typ roštu není vhodný pro latexové a PUR matrace ( u PUR matrace se výrazně zkracuje její životnost).

lamelový a segmentový rošt- tato podložka je vhodná pro matrace pěnové - studená pěna, BIO pěna, studená nebo BIO pěna s viscopěnou, PUR pěna, a matrace latexové. Na výšce matrace zde tak nezáleží. Čím bude matrace nižší a měkčí, tím více bude s roštem spolupracovat.

 

3. Jaké bude využití matrace?

Bude matrace sloužit pro denní, nebo občasné použití? Pro příležitostné spaní Vám bude stačít levnější matrace, třeba i s nižší nosností. V případě, že matraci budete využívat každodenně, je potřeba věnovat jejímu výběru větší pozornost. V tomto případě investice se Vám vyplatí, neboť investujete do svého zdraví. Raději ušetřete třeba na posteli, nebo na roštu, nikdy nešetřete právě na matraci.
 
 
4. Je lepší zvolit do dvoulůžka matraci vcelku nebo každou zvlášť?
Chcete mít matrace vcelku, nebo raději preferujete každou zvlášť? Matrace vcelku má velkou výhodu, že nemáte uprostřed škvíru. To je asi z těch výhod vše. Velkou její nevýhodou je však její špatná manipulace, nižší životnost( pokud ji jeden z partnerů zničí dříve) a při otáčení dochází k rušení partnera ve spánku. Nejmarkantnější to je u pružinové matrace vcelku. Z těchto důvodů rozhodně doporučujeme volbu dvou samostatných matrací, kde každá matrace respektuje individuální hmotnost, osobní nároky na tvrdost (tuhost) lůžka, případné zdravotní požadavky. Můžete si pořídit dvě rozdílné matrace o stejné výšce, nebo tzv.partnerské matrace, které jsou vyrobeny ze dvou pěn s odlišnými vlastnostmi.
 
 
5. Jaká je tedy správná tuhost?
Jakou tedy zvolit tu správnou tuhost matrace? Pro uživatele s vyšší hmotností je vhodnější matrace tužší a pro uživatele s nižší hmotností je vhodnější matrace měkčí, ale požadavky jednotlivců se liší a důležité je, abyste se na matraci cítili co nejlépe. Před zakoupením matrace doporučujeme si matraci vyzkoušet a poté zvolit tuhost matrace odpovídající Vašim individuálním požadavkům.
U matrací je udávaná nosnost, při které si matrace zachovává ortopedické vlastnosti.
 
 
6. Jaký tedy zvolit materiál?
Naše firma především doporučuje materiály ze studené nebo BIO pěny, dále tyto pěny v kombinaci s viscopěnou, a z nových materiálů i matrace gelové.
 
 
7. Je důležité rozzónování matrace?
Zda má matrace zóny, nebo ne, by nemělo být pro Vás rozhodující. Dobrý materiál musí zaručovat ortopedické vlastnosti na celé své ploše, při jakékoliv poloze těla. Jiné zóny potřebuje člověk např. o výšce 195cm a jiné zase při výšce 160cm.
 
 
8. Jaký zvolit potah?
Potah snímatelný nebo nesnímatelný?
Potahy na matrace mohou být snímatelné nebo nesnímatelné. Nevýhodou nesnímatelných potahů je zkracování hygienické životnosti, pokud se nepoužije chránič matrací. Pokud ano, nemělo by to být pro Vás rozhodující. Daleko více zákazníků raději vypere chránič, než celý potah matrace. Navíc se tyto chrániče snadno navlékají na matrace, dokáží zadržet pot , biologický odpad a především šetří potah matrace.
Snímatelný potah  je buď dělitelný na dvě poloviny nebo vcelku. Složení potahů je u každé matrace jiné. Vždy však obsahují antialergickou vrstvu, která zabraňuje výskytu roztočů a bakterií.
Důležitá u snímatelných potahů je teplota praní. U potahů s prací teplotou 60 stupňů jde o tzv. medic potahy. Při této teplotě se likvidují bakterie, plísně a roztoči, včetně jejich zárodků. Je to dokonalá desinfekce potahu.
Potah s letní a zimní stranou?
Potahy s možností volby letní a zimní strany mají pružinové matrace. U pěnových matrací tato volba většinou není. Dobrý potah musí mít termoregulační vlastnosti. V létě musí dobře sát pot, v zimě zahřívat. Všechny naše potahy tyto vlastnosti v různé míře mají. Navíc je obtížné při každé změně teploty měnit stranu matrace.
 
 
9. K čemu je dobrá vakuace matrací?
Matrace, které jsou vakuovány mají tyto výhody:
lepší manipulace
chrání matraci před stárnutímdo okamžiku rozbalení ( jádro není ve styku se vzduchem)
stabilizuje tuhost– materiál po rozbalení nemění s časem své vlastnosti až do ukončení životnosti
prověřuje kvalitu– díky obrovskému zatížení při vakuaci ( cca 25 tun na celou matraci ) se jakákoliv výrobní vada projeví ihned po rozbalení.
 
 
10. Jaká je životnost matrace?
Životnost matrace závisí na použitém materiálu, na jeho tuhosti a rovněž na podkladu matrace. Průměrná životnost matrace se pohybuje v rozmezí 5 – 20 let. Po uplynutí doby životnosti ztrácí matrace elastičnost a mění své vlastnosti materiálu. Přestává se dokonale přizpůsobovat tvaru a hmotnosti těla. Materiál se však neproleží. Především s ohledem na hygienické hledisko doporučujeme omezit dobu užívání matrace a po uplynutí její životnosti ji vyměnit za novou.
Vzhledem k tak vysoké životnosti matrací poskytují někteří výrobci prodlouženou záruku až na 15 let.
 
 
V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat nebo nás osobně navštivte v našem showroomu zdravého spaní.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace